Veel mensen voelen zich soms of vaker kwetsbaar en onveilig. Dit gevoel kan zich vertalen in onzekerheid en angst. Deze gevoelens van angst en onmacht kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en een vermindering van een algemeen gevoel van welzijn. Jezelf weerbaar opstellen is te leren en trainen.
Weerbaarheid is jezelf serieus nemen, assertief zijn zonder daarbij het respect voor een ander te verliezen. Je kunt en durft op te komen voor jezelf en/of iemand anders. Je kunt handelen met zelfvertrouwen, zowel fysiek als mentaal. Fysiek bijvoorbeeld door het letterlijk en figuurlijk stevig te staan en je ruimte in te nemen. Mentaal door te kunnen aangeven wat je wilt en zeker ook wat je niet wilt.
Fysiek en mentaliteit zijn niet te scheiden, grenzen aangeven en grenzen respecteren zijn belangrijke thema’s in de weerbaarheid. De kans dat je lastig wordt gevallen is veel kleiner als je een weerbare uitstraling hebt. Iemand met een zelfbewuste houding wordt veel minder snel als slachtoffer gezien en gekozen, dan iemand die bij voorbaat als als slachtoffer over komt. Op die manier wenden weerbare personen onbewust een mogelijke aanval al af, of kunnen zij een agressor tot andere gedachten brengen door een weerbare houding aan te nemen. Als het goed is wordt weerbaarheid uiteindelijk een levenshouding.