· 

Column september 2019

Verboden wapens, maar hoe zit het dan met...?

 

Tijdens een agressietraining wordt er altijd aandacht besteed aan de juridische kant van het verhaal. Wat is toegestaan, wat niet? Allemaal in het kader van gedrag, agressie en geweld. De interpretatie van de juridische teksten is niet voor iedereen even gemakkelijk en er bestaan dan ook redelijk veel misverstanden. Een voorbeeld daarvan is verboden wapen bezit. 

In Nederland zijn de regels omtrent (verboden) wapens vastgelegd in de wet wapens en munitie. Wapens zijn onderverdeeld in 4 categorieën, ook wordt er onder andere onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld het "voorhanden" hebben of "dragen" van een wapen. In sommige gevallen kan een persoon een vergunning en/ of ontheffing krijgen voor het voorhanden hebben van een wapen.

 

Dat je zonder vergunning geen vuurwapen en/ of munitie mag hebben is voor de meeste mensen vrij duidelijk. Een klein zakmes daarentegen is geen probleem. Maar wat als je dat zakmes meeneemt op stap, zodat je jezelf kunt verdedigen mocht dat nodig zijn? In dat geval wordt dat zakmes een wapen, wat je niet mag dragen. In feite kan ieder object als wapen worden gebruikt, het is daarom belangrijk om uit te kunnen leggen waarom je iets bij je draagt. In de keuken kijkt niemand op van een groot vleesmes, loop je daarmee over straat, dan zal dat heel anders zijn. 

Een vleesmes op de bijrijdersstoel in je auto kan moeilijk uitgelegd worden. Dat geldt ook voor een honkbalknuppel, tenzij je in je trainingspak zit en je de overige spullen voor je honkbaltraining of wedstrijd er ook bij je hebt.

Hoe zit het dan met een maglite in je auto? Dat ligt er dus maar net aan hoe je dat uitlegt. Ligt die daar om je te verdedigen tegen agressie in het verkeer... Of voor als je met panne komt te staan en je hebt een zaklamp nodig?

Stevig staan voor uw klant!

 

Dit is ons motto en niet voor niks. U staat voor uzelf, uw organisatie en uw product. Door ook letterlijk stevig voor uw klant te staan, verbetert u de kwaliteit die u kunt bieden in alle opzichten.

 

 

 

SAT

Advies Trainingen Diensten

 

Zonnedauw 5

5731 TX, Mierlo

 

M: (06) 14669673

E: info@satrainingen.nl

 

Kvk: 52448576

Iban: NL75RABO0325228841

BTW nummer: NL001736119B53