Column augustus 2019

Agressie bij dementie

 

Agressie naar zorgverleners of mantelzorgers die werken met mensen met dementie komt helaas voor. Boosheid en agressie kan allerlei oorzaken hebben. Een van de soorten agressie die we kunnen onderscheiden is pathologische agressie. Agressie die voortkomt uit een onderliggende ziekte of aandoening  Het kan bijvoorbeeld voortkomen uit iets als overvraagd worden, pijn, honger of moeite met het uiten van gevoelens. Zoals bij dementie het geval kan zijn.

 

Zoek naar de oorzaak: soms kan het een eenvoudige reden zijn en voorkomen of verholpen worden. 

 

Agressie kan je soms zien aankomen wanneer iemand bijvoorbeeld harder begint te praten, heftiger reageert of sneller adem begint te halen. Probeer in die gevallen toch in contact te blijven met de ander. Zorg voor oogcontact op gelijke hoogte, stel gerust of leidt de persoon af.

Na het moment is het belangrijk om snel contact te herstellen. De ander zal het misschien snel vergeten zijn, maar voor jou kan dat moeilijk zijn. Richt je dan op het hier en nu en doe bijvoorbeeld iets  waarvan je weet dat de ander het leuk vindt.

Goede tips zijn; ontspannende muziek op zetten, een liedje te zingen of met lekkere geuren of eten te werken. Mensen met dementie kunnen daar positief op reageren. Het kan ook fijn zijn om positieve herinneringen op te halen. Dit heeft een gunstig effect op de stemming van mensen met dementie. Dat heet reminiscentie.

Stevig staan voor uw klant!

 

Dit is ons motto en niet voor niks. U staat voor uzelf, uw organisatie en uw product. Door ook letterlijk stevig voor uw klant te staan, verbetert u de kwaliteit die u kunt bieden in alle opzichten.

 

 

 

SAT

Advies Trainingen Diensten

 

Zonnedauw 5

5731 TX, Mierlo

 

M: (06) 14669673

E: info@satrainingen.nl

 

Kvk: 52448576

Iban: NL75RABO0325228841

BTW nummer: NL001736119B53