Column juli 2019

Polarisatie

 

Een steeds vaker gebruikt begrip als het gaat om politiek, in de media en (internationale) betrekkingen. Maar wat is het precies?

 

Als we het hebben over conflicten en conflicthantering, kom je er niet onderuit om het over polarisatie te hebben. Toch weten veel mensen niet wat het inhoud, laat staan hoe het te voorkomen of er mee om te gaan. 

 

Polarisatie is het verschijnsel dat mensen, of groepen mensen, lijnrecht tegenover elkaar komen te staan over bepaalde standpunten. 

 

Er ontstaan twee groepen met tegengestelde meningen en belangen: de ‘polen’. Mensen die tussen deze polen in staan worden ook wel het ‘stille midden’ genoemd. Dit zijn mensen die genuanceerd over een kwestie denken, of die twijfelen of het onverschillig laat. Het stille midden wordt vaak steeds kleiner, omdat de polen druk uit oefenen op het ‘stille midden’ om een kant te kiezen. Ze proberen niet om elkaar te overtuigen, maar om de middengroep mee te krijgen. Het midden voelt zich daardoor gedwongen een keuze te maken. De polen worden daardoor groter en het stille midden kleiner.

 

De verschijnselen van polarisatie zijn belangrijk om te herkennen, omdat het het begin van een conflict kan aangeven. Als een discussie verhardt, mensen niet meer geïnteresseerd zijn in elkaars argumenten, maar juist geïrriteerd raken door argumenten van de ander. Dan is het tijd om elkaar een adempauze te geven. Het zou zelfs kunnen dat er hulp nodig is van een onpartijdige derde om nog tot elkaar te komen.

 

Soms kun je het beter laten bij: "agree to disagree". 

Stevig staan voor uw klant!

 

Dit is ons motto en niet voor niks. U staat voor uzelf, uw organisatie en uw product. Door ook letterlijk stevig voor uw klant te staan, verbetert u de kwaliteit die u kunt bieden in alle opzichten.

 

 

 

SAT

Advies Trainingen Diensten

 

Zonnedauw 5

5731 TX, Mierlo

 

M: (06) 14669673

E: info@satrainingen.nl

 

Kvk: 52448576

Iban: NL75RABO0325228841

BTW nummer: NL001736119B53